Skip to content

puntvioletaEl passat dijous 26 d’abril, en el context de la Festa Major de l’Estudiantat de la Universitat de Lleida, es va dur a terme un projecte pilot de prevenció d’agressions sexistes durant l’esdeveniment festiu, promogut des del Centre Dolors Piera que s’ha materialitzat en la creació d’un grup d’agents de prevenció format per alumnat de diferents facultats de la UdL al qual el Centre va formar per tal de desenvolupar una tasca de sensibilització, informació i atenció de les situacions de violència masclistes durant la festa. Els i les agents van esdevenir referents d’igualtat durant l’esdeveniment. Duien una samarreta identificativa de color violeta que lluïa escrit a l’esquena “agent d’igualtat”.

Durant la nit es va muntar un punt de referència (Punt Violeta) on informar i sensibilitzar en la lluita per la igualtat de gènere i atendre els casos d’agressions sexistes que es poguessin donar. Nombroses persones es van atansar al punt d’informació per preguntar quina era la tasca de les persones que hi havia, per interessar-se pels materials divulgatius que s’hi mostraven (violentòmetre, Genuïnes, protocol d’intervenció davant la detecció d’una agressió sexista, etc.), i fins i tot per mostrar suport a la iniciativa, arran la sentència del cas “La manada” que va donar-se a conèixer el mateix dia de la Festa Major.

Durant la nit no es va registrar cap incidència d’índole masclista. Tot i això, des del Centre Dolors Piera consideren necessari mantenir aquesta iniciativa per sensibilitzar i informar en matèria de violències de gènere i atendre, durant els esdeveniments universitaris de caràcter festiu, les situacions d’agressions sexistes que es produeixin. En aquest sentit, l’equip d’agents de prevenció de la Festa Major de l’Estudiantat 2018 vol ampliar el personal voluntari per centres i facultats per tal de cobrir els esdeveniments específics com les festes d’orles, de pas de l’equador, setmana cultural, Agrocastanyada, Agrònoms de Ferro, etc. D’aquesta manera, es pretén consolidar l’equip i fer créixer el projecte i abastir totes les activitats festives durant l’oci nocturn universitari.

La Universitat de Lleida i, el Consell de l'Estudiantat en particular, es posiciona de manera ferma en la no tolerància de les violències masclistes en la línia del que l'Associació Americana de Dones Universitàries, al capdavant de la iniciativa "Construïnt un Campus lliure d'assetjament", han dut a terme a universitats com Harvard, Priceton o Yale, als Estats Units.